Alfa Romeo 4C Forums banner

NARESZCIE MAM SWOJE 4C!!!

3 reading
1.5K views 27 replies 14 participants last post by  Alfanut  
#1 ·
W końcu dostałem mojego perłowo-białego 4C, teraz wracam na Florydę. Kupiłem go w Teksasie. Przyszła z pełną dokumentacją serwisową, którą przejrzę po powrocie, aby sprawdzić, czy coś trzeba zrobić. Należał do starszego mężczyzny, który nie mógł już wsiadać i wysiadać, więc dostałem go za bezcen. Wszystkie nowe opony, olej i 4 strony rzeczy zrobionych, aby był dla mnie idealny. Zdecydowanie wart czekania. Co mam z nim zrobić i co sprawdzić? Ma przejechane 82 tysiące mil. Dzięki! 🙏🏽

Attachments

#2 ·
W końcu mam moją perłowo-białą 4C, teraz wracam na Florydę. Kupiłem ją w Teksasie. Miała pełną dokumentację serwisową, którą przejrzę po powrocie, aby sprawdzić, czy coś trzeba zrobić. Należała do starszego mężczyzny, który nie mógł już wsiadać i wysiadać, więc dostałem ją za bezcen. Wszystkie nowe opony, olej i 4 strony rzeczy zrobionych, aby była dla mnie idealna. Zdecydowanie warta czekania. Co powinienem z nią zrobić i co powinienem sprawdzić? Ma przejechane 82 tysiące mil. Dzięki! 🙏🏽
Czy masz dokumentację serwisową? Jeśli nie, a nie masz instrukcji obsługi, spójrz na poniższy harmonogram przeglądów...
Wymiana paska rozrządu jest najważniejsza... Świece zapłonowe również powinny były zostać wymienione.
Image

#13 ·
Gratulacje. Wygląda uroczo.
Czy masz historię serwisową? Jeśli nie, a nie masz instrukcji obsługi, spójrz na poniższy harmonogram przeglądów...
Wymiana oleju i filtra oraz wymiana paska rozrządu są najważniejsze... Świece zapłonowe również powinny były zostać wymienione. Poniższy zrzut ekranu został zrobiony ze strony Alfaworkshop. Znajdują się tam również przydatne instrukcje „jak to zrobić”, a także na tym forum.
View attachment 171840
Dzięki!!! Nie, oficjalna historia serwisowa nie była dołączona, ale mam instrukcję obsługi. Wiem, że moje motocykle miały jedną, więc jestem pewien, że pierwotnie była z samochodem i zgubiła się w transporcie, albo może jest w stercie rzeczy, które mi dali z samochodem. (Nadal muszę wszystko przejrzeć) Świece, olej/filtr zostały wymienione. Dołączyli pełny dziennik zapisów konserwacji od poprzedniego właściciela wraz z ich własnymi zapisami serwisowymi, które wykonali u dealera, od którego kupiłem. Jednak wymiana paska rozrządu jest nadal potrzebna.

#10 ·
Wreszcie mam moją perłowo-białą 4C, teraz wracam na Florydę. Kupiłem ją w Teksasie. Dołączono do niej pełną dokumentację serwisową, którą przejrzę po powrocie, aby sprawdzić, czy coś trzeba zrobić. Właściciel był starszym mężczyzną, który nie mógł już wsiadać i wysiadać, więc dostałem ją za bezcen. Wszystkie nowe opony, olej i 4 strony rzeczy zrobionych, aby była dla mnie idealna. Zdecydowanie warta czekania. Co mam z nią zrobić i co sprawdzić? Ma przejechane 82 tysiące mil. Dzięki! 🙏🏽
Wygląda świetnie. Ja też niedawno kupiłem model z 2016 roku z przebiegiem 16 tysięcy mil. Właśnie zawiozłem ją do lokalnego eksperta od włoskich samochodów. Powiedział mi, że przy około 15 tysiącach mil należy wymienić pasek rozrządu i dokręcić śruby. Robi również ogólny serwis, w tym olej i hamulce. Za te dwie kluczowe rzeczy podał mi szacunkową cenę około 5000 dolarów. Dealer podał znacznie wyższą cenę. Szczerze mówiąc, ufam mu bardziej niż technikowi dealera, który może być nowy i odbył jedno lub dwa szkolenia. Zrobił już wiele takich napraw.

#15 ·
Wygląda świetnie. Niedawno kupiłem też model z 2016 roku z przebiegiem 16 tys. mil. Właśnie zawiozłem go do lokalnego eksperta od włoskich samochodów. Powiedział mi, że przy około 15 tys. mil należy wymienić pasek rozrządu i dokręcić śruby. Robi też ogólny serwis, w tym wymianę oleju i hamulców. Za te dwie kluczowe czynności podał mi wycenę około 5000 dolarów. Dealer podał znacznie wyższą cenę. Szczerze mówiąc, ufam mu bardziej niż technikowi dealera, który może być nowy i po jednym lub dwóch szkoleniach. Zrobił już wiele takich rzeczy.
Wow, to wydaje się dużo!! Ale dla dobra samochodu trzeba to zrobić!!! Najpierw zapytam mojego lokalnego dealera Alfy, ile by mi policzyli, zanim zacznę szukać gdzie indziej.

#16 ·
Gratz man have fun with it. I would do filter, downpipe & tune. Maby some interiour things if ur into that 😄
Tak, planuję zrobić kilka drobnych rzeczy po moich przeglądach serwisowych. Muszę też zdobyć inne felgi OEM w kolorze gunmetal, które były w edycji limitowanej, a także ulepszyć jednostkę główną Parrot, system dźwiękowy głośników i zainstalować kamerę cofania (podstawowe rzeczy), które są absolutnie nie do negocjacji, ponieważ wymagają ulepszeń!!

#19 ·
W końcu mam moją perłowo-białą 4C, teraz wracam na Florydę. Kupiłem ją w Teksasie. Miała pełną dokumentację serwisową, którą przejrzę po powrocie, aby sprawdzić, czy coś trzeba zrobić. Należała do starszego mężczyzny, który nie mógł już wsiadać i wysiadać, więc dostałem ją za bezcen. Wszystkie nowe opony, olej i 4 strony rzeczy zrobionych, aby była dla mnie idealna. Zdecydowanie warta czekania. Co mam z nią zrobić i co sprawdzić? Ma przejechane 82 tysiące mil. Dzięki! 🙏🏽
Wiele samochodów sprzedawanych przez komisy było prowadzonych przez „starszych mężczyzn…”.

Ilu starszych mężczyzn kupuje samochody, którymi nie będą już jeździć po kilku latach?!? :p

Witamy na forum i sprawdź samochód zgodnie z historią i tym, co widzisz…. nie przejmuj się zbytnio słowami sprzedawcy. Sprzedaliby swoją matkę, dodając 4 koła i przysięgając, że to wóz.

#20 ·
Wiele samochodów sprzedawanych przez komisy było jeżdżonych przez „starszych panów….”

Ile jest starszych panów kupujących samochody, którymi za kilka lat nie będą już jeździć?!? :p

Witamy na forum i sprawdź samochód zgodnie z historią i tym, co widzisz…. nie przejmuj się zbytnio słowami sprzedawcy. Sprzedaliby swoją matkę, dodając 4 koła i przysięgając, że to wóz.
Tak, nie jestem nowy w tym schemacie, kupuję samochody od późnych nastolatków (kochałem stare dni Craigslist). Zweryfikowałem to osobiście. Kupił go nowy w 2015 roku i przejechał nim 80 tysięcy mil, zanim go kupiłem. Tak, byłem bardzo zaskoczony, słysząc, że jestem drugim właścicielem mojego 10-letniego 4C. Pozbył się go tylko dlatego, że nie mógł już do niego wsiadać i wysiadać. Nie jestem zaskoczony tym powodem. Ja sam nie mam problemów z wsiadaniem i wysiadaniem, ale wanna z włókna węglowego jest lekko uniesiona i wywiera duży nacisk na mój lewy mięsień kulszowo-goleniowy. Kiedy kupiłem go po raz pierwszy, dostałem tam ogromny guzek, a tydzień później nadal mam tam ogromne, 4-calowe fioletowe siniaki. Ale nie przeszkadza mi to, kocham ten samochód haha

#21 ·
według innego wątku z hałasem... powinieneś był poprosić sprzedawcę o gwarancję... i kontakt do „starszego pana”........... Nie wiem, jakie kontrole przeprowadziłeś przed zakupem... ale jeśli się nie mylę, na tym forum była lista kontrolna i powinieneś był z niej skorzystać.

Nb..... Jestem w tych tygodniach tutaj w USA i rozumiem, co masz na myśli, mówiąc o trudnościach z wejściem do tego typu samochodów.... Tutaj w rejonie San Antonio i Houston wszystkie pickup-y i duże samochody... dla dużych ludzi :p

#22 ·
Według innego wątku z hałasem... powinieneś był zażądać gwarancji od sprzedawcy.... i kontaktu do „starszego pana”...........
Nie wiem, jakie sprawdzenia wykonałeś przed zakupem..... ale jeśli się nie mylę, na tym forum była lista kontrolna i powinieneś był z niej skorzystać.

Nb..... Jestem w tych tygodniach w USA i rozumiem, co masz na myśli, mówiąc o trudnościach z wejściem do tego typu samochodów....
Tutaj w okolicach San Antonio i Houston są same pickupy i duże samochody....... dla dużych ludzi :p
Wtedy jeszcze nie wydawało to hałasu, ale nie chcieli mi zaoferować gwarancji. To jest tak niszowy samochód, który w tej chwili ma już 10 lat, więc nie pozwolili mi jej wykupić. Dealer i tak jest w Teksasie, więc mogłoby to być kłopotliwe, gdyby do napraw gwarancyjnych używali mechaników z ich okolicy. Nadal próbują skontaktować się z poprzednim właścicielem. Wysłałem im dziś rano SMS z prośbą o aktualizację i powiedzieli, że dadzą mi znać, gdy tylko odpowie, ponieważ nie sądzę, żeby dali mi jego dane, abym mógł się z nim skontaktować osobiście. Niezależnie od tego, czy wymienił pasek, czy dokręcił śruby, zrobię to sam. To tylko po to, abym miał spokój ducha w międzyczasie, ponieważ zazwyczaj nie wierzę na słowo innym bez dowodów. Miejmy tylko nadzieję na najlepsze 🙌🏽

#23 ·
Wyobraź sobie, dlaczego nie oferowaliby żadnej gwarancji.

Albo samochód miał już problemy, albo sprzedali go po bardzo niskiej cenie i powiedzieli: „Każdy problem będzie na Twojej głowie”………
Czy zrobiłeś Carfax samochodu? Czy sprawdziłeś pod kątem problemów lub wypadków?

To dziwne, że nie chcieli podać szczegółów właściciela… prawdopodobnie nie był aż tak stary… i wiedzieli o tym

Sugerowałem zrobienie teraz carfaxu, aby sprawdzić przeszłe usługi i historię. Można znaleźć kilka interesujących rzeczy.

Potem trzymaj kciuki, ale bardziej ufam sprawdzaniu i rozwiązywaniu…
Trzymaj kciuki, albo wiara jest skuteczniejsza w religiach niż w mechanice

#24 ·
Wyobraź sobie, dlaczego nie oferowaliby żadnej gwarancji.

Albo samochód już miał problemy, albo sprzedali go po bardzo niskiej cenie i powiedzieli: „każdy problem będzie na Twojej głowie”……
Czy zrobiłeś Carfax samochodu? Czy sprawdziłeś, czy nie ma żadnych problemów ani wypadków?

To dziwne, że nie chcieli podać szczegółów o właścicielu... prawdopodobnie nie był tak stary jak na końcu.....i wiedzieli o tym

Sugerowałem zrobienie teraz Carfax, aby sprawdzić przeszłe usługi i historię. Możesz znaleźć kilka interesujących rzeczy.

Potem trzymaj kciuki, ale bardziej ufam sprawdzaniu i rozwiązywaniu problemów...
Trzymaj kciuki, albo wiara jest skuteczniejsza w religiach niż w mechanice
Zrobiłem własny Carfax, zanim go dostałem. Pierwszy kupujący był faktycznie stary. Ma teraz 74 lata. Żadnych wypadków, wygląda na to, że jedna akcja serwisowa i kilka wykonanych usług zostało zgłoszonych do VIN. To normalne, że jest się sceptycznym, ja też byłem na początku. To nie będzie idealny samochód, niezależnie od tego, czy wszystko się zgadza, będzie miał swoje wady i momenty.

#25 ·
Wreszcie mam mojego perłowo-białego 4C, teraz wracam na Florydę. Kupiłem go w Teksasie. Przyszła z pełną dokumentacją serwisową, którą przejrzę po powrocie, aby sprawdzić, czy coś trzeba zrobić. Należał do starszego mężczyzny, który nie mógł już wsiadać i wysiadać, więc dostałem go za bezcen. Wszystkie nowe opony, olej i 4 strony rzeczy zrobionych, aby był dla mnie idealny. Zdecydowanie wart czekania. Co mam z nim zrobić i co sprawdzić? Ma 82 tysiące mil. Dzięki! 🙏🏽
Mam model z 2017 roku i mieszkam na Florydzie. Okleiłem przód i zleciłem dealerowi jego przegląd. Wymieniłem głównie wszystko, co się zużyło, w tym opony. Staraj się nie oszczędzać na jakości. Pobrałem kompletny podręcznik, 4 segregatory w wersji drukowanej lub dedykowany osobny dysk twardy. Sprawdź akumulator. Może przejść test obciążeniowy, ale upał na Florydzie zazwyczaj zabija go rok przed terminem. Więc dla bezpieczeństwa przyjmij 3 lata z 4. Uwielbiamy nasze.

#26 ·
Posiadam model z 2017 roku i mieszkam na Florydzie. Okleiłem przód i zleciłem przegląd dealerowi. Głównie wymieniłem wszystko, co się zużyło, w tym opony. Staraj się nie oszczędzać. Pobralem kompletny podręcznik, 4 segregatory do wydrukowania lub dedykowany osobny dysk twardy. Spójrz na akumulator. Może przejść test obciążeniowy, ale upał na Florydzie zazwyczaj zabija go rok przed terminem. Więc dla bezpieczeństwa licz na 3 lata z 4. Kochamy nasze.
Przyjrzą się temu i uwierz mi, jestem gotów włożyć w to pieniądze. Ekskluzywny samochód taki jak ten otrzyma ode mnie najwyższą jakość traktowania. Być może będę musiał wymienić akumulator. Dzieją się dziwne rzeczy elektryczne, które wskazują, że światła stopu i kierunkowskazy nie działają, mimo że działają. Więc wkrótce kupię nowy i zobaczę, czy to rozwiąże problem. Moim zdaniem Floryda i Kalifornia to najlepsze miejsca do posiadania 4C. Piękne widoki i pogoda, mnóstwo miejsc do jazdy, dużo świateł drogowych do krótkich przyspieszeń i ładne kręte drogi w pobliżu. Idealny samochód na Florydę