Alfa Romeo 4C Forums banner

Szukam 4C do kupienia, na co powinienem uważać?

2K views 25 replies 14 participants last post by  Channa2727  
#1 ·
To jest potencjalny samochód, na który patrzę:

VIN: ZARBAAA4XFM168121
2015 4C (Biały)

Zalety:
13 000 km
Czysty faks
Tańszy

Wady:
4 właścicieli (2 z nich w 2024 r.)
Naklejka z boku
Powiedziano mi, że ma aftermarketowy wlot powietrza i zawór upustowy.

Jak trudno byłoby przywrócić go do stanu fabrycznego? Na jakie inne czerwone flagi powinienem uważać?

#2 ·
Witamy!

Trudno powiedzieć, czy 4 właścicieli to problem, czy nie - 4C nie jest dla każdego (niedopowiedzenie), i bardzo szybko przekonujesz się, czy jest to samochód, bez którego nie możesz żyć, czy bez którego nie możesz się obejść. Zmieniają się również sytuacje ekonomiczne i osobiste. Wystarczą dwie różowe kreski, aby całkowicie zmienić priorytety! ;)

Wloty powietrza można przywrócić do stanu fabrycznego, jeśli części są nadal dostępne. Można je kupić tutaj, w ogłoszeniach drobnych, jeśli nie są już w samochodzie, ale nie pojawiają się często. BOV-y to ból w tyłku, żeby się do nich dostać, ale nie widzę powodu, dla którego nie można by ich zmienić z powrotem na OEM.

Czy jeździłeś tym samochodem lub go widziałeś?
Jeśli znajduje się w innej części kraju, ktoś tutaj może dać ci wgląd, a nawet sprawdzić go za ciebie.

Sugerowałbym, abyś uzyskał historię serwisową samochodu. Najczęstszym powodem utylizacji jest przeterminowana konserwacja. Pasek rozrządu i dokręcanie śrub to główne elementy.

Ale nie czekałbym zbyt długo. Dobre oferty mają w zwyczaju szybko znikać.

Powodzenia.

#3 ·
Witaj!

Trudno powiedzieć, czy 4 właścicieli to problem, czy nie - 4C nie jest dla każdego (niedopowiedzenie) i bardzo szybko przekonujesz się, czy jest to samochód, bez którego nie możesz żyć, czy z którym nie możesz żyć. Zmieniają się również sytuacje ekonomiczne i osobiste. Wystarczą dwie różowe kreski, aby całkowicie zmienić priorytety! ;)

Wloty powietrza można przywrócić do stanu fabrycznego, jeśli części są nadal dostępne. Można je kupić tutaj, w ogłoszeniach, jeśli nie są już w samochodzie, ale nie pojawiają się często. BOV to koszmar, żeby się do nich dostać, ale nie widzę powodu, dla którego nie można by ich zmienić z powrotem na OEM.

Czy jeździłeś tym samochodem lub go widziałeś?
Jeśli znajduje się w innej części kraju, ktoś tutaj może udzielić Ci informacji lub nawet sprawdzić go dla Ciebie.

Sugerowałbym, abyś uzyskał historię serwisową samochodu. Najczęstszym powodem utylizacji jest przeterminowane utrzymanie. Pasek rozrządu i dokręcanie śrub to główne.

Ale nie czekałbym zbyt długo. Dobre oferty mają w zwyczaju szybko znikać.

Powodzenia.
Dzięki za spostrzeżenia. Ostatni serwis był w styczniu u dealera, zdobędę trochę informacji o tym, co zostało zrobione. Moim głównym zmartwieniem jest to, czy został zbyt mocno dostrojony/zmodyfikowany. Czy to coś, co może zdiagnozować lokalny mechanik? Nie jestem pewien, czy dealer powie mi prawdę, ponieważ jest to dealer Mazdy, a nie Alfy.

#5 ·
Fareplay, tak wiele informacji na tych forach, aby pomóc w badaniach. Poświęć trochę czasu, a znajdziesz wszystko, czego kiedykolwiek chciałeś (i więcej).
Jak wspomniał 4canada, musisz zresetować podstawowy serwis samochodu, jeśli nie ma historii serwisowej. Zobacz, czy możesz to znaleźć. Czy jesteś sprawny w samodzielnej pracy przy samochodach? Możesz zaoszczędzić dużo pieniędzy dzięki doskonałej konserwacji.
Ponieważ opublikowałeś numer VIN, możesz znaleźć naklejkę na szybie tutaj https://www.chrysler.com/hostd/windowsticker/getWindowStickerPdf.do?vin=ZARBAAA4XFM168121

Musisz również zadać sobie pytanie, czy zgadzasz się z obecnym oklejeniem winylowym na samochodzie. Rozumiem, że fabryczny lakier może być delikatny i jeśli planujesz go usunąć, może to prowadzić do uszkodzenia lakieru. Weź to również pod uwagę przy zakupie.

Powodzenia i witamy!

#6 ·
Jeśli jest to wysokiej jakości tuning, taki jak GMS lub Alfaworks, jest to czyste ulepszenie osiągów i właściwości jezdnych. Te pojazdy były nieco pozbawione wyrafinowania po wyjęciu z pudełka. CAI, jeśli lubisz zasysanie powietrza, świetnie pasuje do osobowości pojazdu. To surowy samochód sportowy. Nie zamienisz go w jakąś łagodną, uroczą nancymobil... główny powód, dla którego są sprzedawane. To nie jest samochód sportowy dla początkujących, proste i proste. Może i ugryzie cię w tyłek, jeśli nie masz umiejętności. Z drugiej strony, jeśli wniesiesz umiejętności, samochód z kilkoma dość podstawowymi modyfikacjami może być NIESAMOWITY!!!!!!!

#9 ·
Dzięki za szybką odpowiedź - posiadałem wiele samochodów, w tym zabytkowych i znam się na rynkach.
Ale ponieważ 4C ma zaledwie 10 lat, chcę się upewnić, że będę mógł nim jeździć przez następne 5 lat, nie martwiąc się, że brak małej części zamiennej sprawi, że to piękno stanie się samochodem garażowym, którym nie wolno jeździć.

#10 ·
Pomocne może być zastanowienie się, ile maniak taki jak ja włożył w mojego 4C w ciągu 100 dni od jego zakupu – zarówno w gotówce, jak i w wysiłku.

Szczególnie szukałem lokalnie posiadanego 4C z konsekwentnym użytkowaniem i dobrą historią serwisową u dealera. W grudniu kupiłem swój egzemplarz z przebiegiem 24 000 mil za 45 000 $. Oto, co zrobiłem od tego czasu:
  • $600 – Wymieniłem okropne opony Pirelli P Zero (oryginalne z przodu wciąż były założone i prowadziły się jak szalone) na Michelin PS4 A/S. Zmieniło to całkowicie grę. Samochód teraz prowadzi się pięknie. Biorąc pod uwagę, jak lekki jest przód, spodziewam się, że te opony zestarzeją się, zanim się zużyją.
  • $340 – Zainstalowałem bloki wyrównawcze przedniego zawieszenia Alfaworks. Pomogły one doprecyzować układ kierowniczy, ale szczerze mówiąc, nowe opony wykonały większość ciężkiej pracy.
  • $296 – Serwis paska rozrządu jest wymagany po pięciu latach i nie miałem żadnych zapisów, że został wykonany. Zrobiłem to więc sam, wraz z nową pompą wody i paskiem/napinaczem osprzętu, używając części Alfa9.
  • $0 – Wykonałem coroczny rytuał dokręcania śrub samodzielnie. Zajęło to cały dzień, ale w przypadku samochodu z karbonową wanną z lekkimi specyfikacjami momentu obrotowego ponowne dokręcanie jest niezbędne.
  • $300 – Dodałem zestaw catch can. Ponieważ jest to silnik z bezpośrednim wtryskiem, system PCV z czasem zanieczyści zawory dolotowe bez niego.
  • $722 – Ulepszyłem radio i głośniki. Fabryczny zestaw Pioneer wyglądał jak tandetna chromowana zabawka. Zastąpiłem go radiem Blaupunkt Frankfurt w stylu retro, które pasuje do klimatu samochodu.
  • $$$$ – Wydałem więcej, niż chcę przyznać, na gadżety z włókna węglowego z Madness Autoworks. Tylko małe akcenty tu i tam – słupki A, wstawki do grilla, tego typu rzeczy.
  • $$$$ – Zamówiłem niestandardowe kute felgi od @John4C. Wybrałem zestaw 17”/18” ze zmiennym rozmiarem opon na lato – lżejsze i bardziej agresywne.
  • $$$$ – Moja skórzana deska rozdzielcza ulegała rozwarstwieniu (jak w większości 4C), więc wyjąłem ją i wysłałem z Waszyngtonu do Nowego Jorku do @lars w celu ponownego obszycia Alcantarą. Kazałem mu również zrobić słupki A. Wysyła mi również skórzaną konsolę środkową. Rezultaty? Cholernie wspaniałe.
  • $1200 – Skorzystałem z demontażu, aby pomalować przedni zderzak. Miał duże odpryski kamieni w cienkiej jak papier fabrycznej farbie. Wciąłem również kilka karbonowych otworów wentylacyjnych zderzaka, które podarowała mi hojna dusza.

Wykonując całą pracę sam, zaoszczędziłem około 10 000 $ na kosztach robocizny. I tak, wydałem głupią ilość pieniędzy – ale samochód zmienia się w coś naprawdę mojego i uwielbiam każdą sekundę.

Image

Image

Image

Upewniłbym się, że samochód, na który patrzysz, ma dobrą skórzaną deskę rozdzielczą, która nie zaczyna się rozwarstwiać. Zacznie się podnosić z otworu odmrażacza, a wklęsła powierzchnia wokół poduszki powietrznej pasażera zacznie się podnosić z kompozytowej deski rozdzielczej.

#15 ·
@Brady ELSA Pilot Szalone rzeczy - nie zrobię tyle co ty, ale na pewno wymienię opony i gwintowane zawieszenie, bo większość ludzi mówi, że to konieczność. Reszta zostałaby tak, jak jest. Samochód ma 14 tys. km i nigdy nie widział torów, więc stan jest naprawdę świetny. Zobaczymy, czy go kupię - ale wydaje się, że tak 😉
Uważam, że standardowe zawieszenie wyścigowe jest dla mnie idealne. Tylko upewnij się, że skórzana deska rozdzielcza nie podnosi się tak jak u mnie! Zapytaj:
Czy coroczne dokręcanie śrub zostało wykonane?
Czy pięcioletni serwis paska rozrządu został zakończony?
Jak stare są opony?

#16 ·
Na co powinieneś zwrócić uwagę? Wszystkie wątki na forum, w których zadawane jest to samo pytanie. Użyj funkcji wyszukiwania… Jesteście zbyt mili… albo przeczytałem tylko nagłówki podczas porannego urlopu (duży błąd), donoszące o naszym rynku akcji i jestem w złym/ponurym nastroju.
Czemu taki zły, kolego? Giełda to nie moja wina, ktoś inny jest winny.
I lepiej, żebym zrobił swoje badania, dostał dobre odpowiedzi i zaczął budować sieć, niż wydawać €€€ na ten samochód i nie zadać ważnych pytań…

#18 ·
Image
Teraz, jeśli 4C, na które patrzysz, ma dolot z rynku wtórnego, wybierz się na 15-minutową jazdę próbną. Daj mu kilka razy pełny gaz na drugim i trzecim biegu, aby sprawdzić, czy możesz tolerować hałas i czy wyrzuca kod. Hałas dolotu jest moim zdaniem prawdopodobną przyczyną kilku szybkich wymian właścicieli. Tak, przepraszam, zdecydowanie wstałem lewą nogą. Przeczytałem wczorajsze wiadomości i jako pierwszą rzecz usunąłem możliwy post oszusta. Zły początek dnia. Sytuacja się poprawiła.

#19 ·
View attachment 166526
Teraz, jeśli 4C, na które patrzysz, ma dolot z rynku wtórnego, wybierz się na 15-minutową jazdę próbną. Daj mu kilka razy pełny gaz na drugim i trzecim biegu, aby sprawdzić, czy możesz tolerować hałas i czy wyrzuca kod. Hałas dolotu jest prawdopodobnie winowajcą kilku szybkich wymian właścicieli moim zdaniem. Tak, przepraszam, zdecydowanie wstałem lewą nogą. Przeczytałem wczorajsze wiadomości i jako pierwsze usunąłem potencjalne oszustwo. Zły początek dnia. Sytuacja się poprawiła.
Musisz wypić trochę tego dobrego japońskiego piwa! 🤙🤙

#23 ·
Zawsze wolałbym kupić niezmodyfikowany samochód, głównie OEM, z pełną historią serwisową. Mimo że dodałem już etap 1, to nie zamierzam go szybko sprzedawać. Bóg wie, co stanie się z moim samochodem w przyszłości, najlepiej się nie martwić, chyba że dostanę koparkę JCB, żeby wykopać grób o rozmiarze 4C.

#24 ·
To jest potencjalny, na który patrzę:

2015 4C (Biały)

Zalety:
8 tys. mil
Czysty faks
Tańszy

Wady:
Naklejka z boku
Powiedziano mi, że ma aftermarketowy wlot powietrza i zawór upustowy

Jak trudno byłoby przywrócić to do stanu fabrycznego? Na jakie inne czerwone flagi powinienem uważać?
Ile on chce?

#26 ·
To jest potencjalny, na który patrzę:

2015 4C (Biały)

Zalety:
8 tys. mil
Czysty faks
Tańsza opcja

Wady:
Naklejka z boku
Powiedziano mi, że jest zamontowany aftermarketowy wlot powietrza i zawór upustowy

Jak trudno byłoby przywrócić to do stanu fabrycznego? Na jakie inne czerwone flagi powinienem uważać?
Nie jestem pewien, czy kupujesz od dealera, czy nie. Kupiłem swój egzemplarz bez oglądania od dealera w Chicago. Wiedziałem, że pasek rozrządu i dokręcanie śrub nie zostały wykonane lub jeśli zostały, to nie było żadnego zapisu. Okazało się, że poprzedni właściciel również usunął katalizator. W NYS przywrócenie go do stanu fabrycznego, aby zdać przegląd, kosztowało mnie 12 tys. dolarów u dealera Alfy. Układ wydechowy nie jest taki zły, kosztuje około 1700 dolarów. Ale katalizator kosztuje blisko 6 tys. dolarów. I robocizna, która z tym idzie, aby włożyć z powrotem standardowy. Dostałbym 2500 dolarów za dokręcenie śrub i około 3500 dolarów za pasek rozrządu. Ponownie, te opłaty pochodzą od dealera Alfa, Maserati i Ferrari w Upstate. Mają dobrą reputację. Dlatego powiedziałbym, że są one reprezentatywne. Ponownie, jestem pewien, że możesz znaleźć lepsze ceny. Podsumowując, upewnij się, że dołożysz więcej należytej staranności niż ja. Dostałem PPA. Ale nigdy nie dowiedział się, że katalizatora brakuje. Powodzenia.