Alfa Romeo 4C Forums banner

Zestaw konwersji karbonowo-ceramicznej dla 4C.

10K views 70 replies 22 participants last post by  FLORO  
#1 ·
Rozmawiam z chińskim producentem hamulców CC. Sprawdzają, czy mają formę do naszych klocków, aby mogli wyprodukować tarcze i klocki z włókna węglowego i ceramiki do naszych fabrycznych zacisków Brembo. Cena podstawowa jest rzeczywiście bardzo rozsądna. Chiński sprzedawca nie powiedział, że jest z tym jakiś problem, ale wiedząc, jak sprytną i kompetentną grupą wszyscy jesteście, pomyślałem, że o tym wspomnę. Czy widzicie jakieś katastrofalne konsekwencje tego pomysłu?

#3 · (Edited)
Przykład ich produktów
Image

Wyglądałyby niesamowicie za twoimi nowymi kutymi kołami :cool:
Tylne ceramiczne karbonowe do Ferrari 458 są bardzo zbliżone do naszego fabrycznego przedmiotu.
Założę się, że mogliby je dla nas skrócić o kilka mm.
Uczyń to jeszcze lżejszym!!
Więcej informacji. Najwyraźniej klocki są wykonane z tego samego materiału! Muszą je tylko wykonać w formach z naszych klocków, a zestaw będzie pasował jak nasze fabryczne tarcze i klocki!

#5 ·
To byłoby bardzo miłe dla toru - spodziewam się, że znaczna redukcja masy wirującej w tak lekkim już samochodzie byłaby bardzo zauważalna.

Moje jedyne pytanie/obawa dotyczyłaby tego, czy usunięcie tak dużej ilości z każdego rogu może wywołać potrzebę nowych sprężyn lub przynajmniej jakiejś zmiany zawieszenia.

Dzięki za zainteresowanie!

#6 ·
Pomijając piski, gorszą skuteczność hamowania na zimno i koszty wymiany tarcz, nie widzę żadnych wad. :p

Szczerze mówiąc, tarcze ceramiczne to bardziej temat do rozmowy niż praktyczne zastosowanie. Nie są potrzebne w samochodzie ulicznym - zwłaszcza tak lekkim jak 4C, który i tak zatrzymuje się w miejscu ze standardowymi klockami i żeliwnymi tarczami.

Ich sztuczką jest z pewnością waga. Ale jak szybko musisz dotrzeć na Cars & Coffee? Ich kolejną główną zaletą jest rozpraszanie ciepła, ale w przypadku użytkowania na drodze nie będzie to problem. Inne zalety to brak korozji i minimalna ilość pyłu.

Hamowanie na zimno jest ograniczone. Większość ludzi nigdy nie doprowadzi ceramicznych hamulców węglowych do optymalnej temperatury pracy. W rezultacie piszczą. Jak piszczenie miejskiego autobusu (serio). I chociaż piszczą, ponieważ są zimne, zużywają się również szybciej niż powinny. Ten hałas jest nie tylko irytujący, ale i kosztowny. Zobaczymy, ile to kosztuje - byłbym zainteresowany, żeby zobaczyć.

Można by pomyśleć, że byłyby świetne na tor. Opracowane dla Formuły 1, są świetne, ale nie są to rzeczy, na które stać okazjonalnych kierowców torowych lub zespoły wyścigowe o niskim budżecie, aby wymieniać je tak często, jak trzeba, gdy jeździsz samochodem po torze. W rezultacie zobaczysz wiele Ferrari i Porsche z dwuczęściowymi stalowymi tarczami, a ceramiczne hamulce węglowe będą leżeć w pudełku w garażu.

Są ciekawym tematem do rozmowy, a oszczędność wagi nie jest trywialna, ale upewnij się, że wiesz, co kupujesz, zanim kupisz.

#33 ·
Poza piskiem, gorszymi osiągami hamowania na zimno i kosztami wymiany tarcz, nie widzę żadnych wad. :p

Szczerze mówiąc, tarcze ceramiczne to bardziej temat do rozmowy niż praktyczne zastosowanie. Nie potrzebujesz ich w samochodzie ulicznym - zwłaszcza tak lekkim jak 4C, który i tak zatrzymuje się w miejscu ze standardowymi klockami i żeliwnymi tarczami.

Ich sztuczką jest na pewno waga. Ale jak szybko musisz dotrzeć do Cars & Coffee? Ich kolejną główną zaletą jest rozpraszanie ciepła, ale w przypadku użytkowania na drodze nie będzie to problemem. Inne zalety to brak korozji i minimalna ilość pyłu.

Hamowanie na zimno jest ograniczone. Większość ludzi nigdy nie doprowadzi ceramicznych hamulców węglowych do optymalnej temperatury roboczej. W rezultacie piszczą. Jak piszczenie miejskiego autobusu (na serio). A kiedy piszczą, ponieważ są zimne, zużywają się również szybciej niż powinny. Ten hałas jest nie tylko irytujący, ale i kosztowny. Zobaczymy, ile to będzie kosztować - byłbym zainteresowany, żeby zobaczyć.

Można by pomyśleć, że byłyby świetne na tor. Opracowane do wyścigów Formuły 1, są świetne, ale nie są to rzeczy, na które zwykli kierowcy torowi lub zespoły wyścigowe o niskim budżecie mogą sobie pozwolić na tak częstą wymianę, jak trzeba, gdy jeździ się samochodem po torze. W rezultacie zobaczysz wiele Ferrari i Porsche z dwuczęściowymi stalowymi tarczami, a ceramiczne hamulce węglowe będą siedzieć w pudełku w garażu.

Są ciekawym tematem do rozmowy, a oszczędność wagi nie jest trywialna, ale upewnij się, że wiesz, co kupujesz, zanim kupisz.
Zgadzam się. Są one głównie tematem do rozmowy, zwłaszcza dla tych z was, którzy faktycznie jeżdżą swoimi samochodami po torze. Większość z nas, którzy jeżdżą po torze, zamienia CCB na stalowe tarcze ze względu na to, jak szybko je niszczysz. Większość samochodów Porsche GT jeździ po torze na stali. Jeśli masz duży budżet, CCB są miłe. Mam je w swoim quadrifoglio i są miłe na torze, ale po pierwszym dniu na torze mogłem zobaczyć znaczne zużycie tarcz. Hamulce w 4C są tak dobre w standardowej formie. Samochód jest tak lekki, że nie ma na nich dużo wody i wydają się nigdy nie przegrzewać na torze. Miałem kilka 35-40 minutowych sesji bez blaknięcia. Jeśli chodzi o czynnik cool, wyglądałyby fajnie, gdyby były znacznie większe i wypełniały całe koło, ale to wymagałoby również większego zacisku.
I jak wspomniałeś, potrzebują dużo ciepła, aby działać prawidłowo. Są niepewne przez pierwsze kilka minut jazdy.

#8 ·
Chodzi mi wyłącznie o redukcję masy nieresorowanej.
Jestem przekonany, że to główna przyczyna problemów z prowadzeniem samochodu. Przednie zawieszenie musi być zbyt mocno usztywnione, tylko po to, aby poruszało się wystarczająco szybko.
Nie chodzi o to, jak szybko jadę, ale o to, jak szybko poruszają się moje przednie amortyzatory gwintowane!
Biorę pod uwagę temperaturę i piski, ale w 4C nie słyszę nic innego niż silnik i lubię wyzwanie związane z zarządzaniem temperaturą hamulców, odpowiednią jazdą, uczeniem się, jak najlepiej wykorzystać kompromis, ale akceptuję, że to właśnie to jest.

#10 · (Edited)
…Również nie wymagają tak częstej wymiany jak stalowe tarcze… Ale martwi mnie to, że na drodze, w nagłych wypadkach, gdy hamulce węglowe nie osiągną temperatury, jak dobrze to zatrzyma?
Spadochron w stylu drag racer/wahadłowca kosmicznego wyglądałby fajnie :cool::D

Na poważnie… samochody, które ważą 3 razy więcej niż nasze, są fabrycznie wyposażone w ceramikę węglową. Jeśli potrafią się zatrzymać w pośpiechu, na zimno, my też możemy bez problemu. Range Rovery, Audi Q7, BMW X5 mają opcje CC. Jeśli to nie problem dla nich, to nie będzie też dla nas.

#12 ·
Dla toru i dla nas amatorów... tarcze ceramiczne to drogie luksusy dla kierowców ulicznych lub weekendowych. Wiele osób, które mają samochody, które je miały, wraca do stali w swoich samochodach podczas jazdy po torze. Zgadzam się, że piszczenie zimnych hamulców doprowadzi cię i opinię publiczną do szału. Nie wiem, jak drogi byłby ten eksperyment, ale normalnie tego typu hamulce są śmiesznie drogie.

#18 · (Edited)
Tak, są produkowane w Chinach!!!!
Volvo jest synonimem bezpieczeństwa tutaj w Wielkiej Brytanii.
Nawet przy naszych kiepskich warunkach pogodowych NIKT jeszcze nie zginął w XC90. Dlatego kupiłem jeden dla mojego rodzinnego wozu. Zgadnijcie, gdzie są produkowane :D
Wiele samochodów ulicznych je ma. Nie ma epidemii tych samochodów, które nie hamują na czas.

Dwa punkty to JoeCab dotyczące kalibracji/oprogramowania dla ABS i kontroli stabilności oraz to, że większość samochodów, które ich używają, jest o pół tony (lub więcej) cięższa niż 4C i dlatego nagrzewają hamulce znacznie szybciej niż nasze samochody.

Nie wiem, jak te dwie rzeczy wpłyną na skuteczność hamowania, która jest już więcej niż wystarczająca na ulicy.

Osobiście nie sądzę, aby masa nieresorowana była problemem z przodu naszych samochodów. Moje przednie na standardowych sprężynach bez pakietu torowego pozostają przyklejone do asfaltu przy mocnym hamowaniu na torze. Nawet w stosunkowo wyboistej strefie hamowania to tył tańczy w kółko i to wymaga rozwiązania przez lepsze zawieszenie (prawdopodobnie w tej samej cenie co ten mod). Jeśli masz już ulepszone amortyzatory, to może warto spróbować tego jako następnego. Bardzo interesują mnie recenzje wydajności, ale trudno je zmierzyć, więc będą w większości subiektywne.
Mam wahacze GMS, KW V2 i uniballe z przodu i z tyłu. To nie jest problem. Wysoka masa nieresorowana wymaga współczynników sprężystości, które nie reagują dobrze.
Celem jest zmniejszenie masy nieresorowanej i zmniejszenie współczynników sprężystości.
Producenci dążą do nie więcej niż 15% masy nieresorowanej. Nasza masa przedniej osi wynosi co najmniej 50% masy nieresorowanej.

To nie jest naprawdę podczas hamowania. To podczas przyspieszania, kiedy przód staje się lekki i podskakuje.

#14 ·
Mamy karbonowo-ceramiczne hamulce w naszej Giulii QV. Większość wad, o których słyszysz - piszczenie, słaba wydajność na zimno, brak "czucia pedału" - naprawdę nie stanowiły problemu.

Zaletą jest to, że prawie wcale się nie pylą i dają ogromną moc. I, do użytku ulicznego, Alfa zasadniczo mówi, że są one przeznaczone na cały okres eksploatacji samochodu - lub 2 dni na torze. Tak, mogą być bardzo drogie podczas jazdy po torze.

Teraz - ta aplikacja została zaprojektowana wokół karbonowo-ceramicznych hamulców. Istnieje wiele różnic między Giulią QV z ceramicznymi hamulcami a Giulią QV ze stalowymi hamulcami - kalibracja oprogramowania jest najważniejsza. Nie jestem więc pewien, czy można oczekiwać dokładnie takich samych rezultatów podczas doposażania w karbonową ceramikę samochodu, który nie został do tego zaprojektowany.

#28 ·
Mamy ceramiczne hamulce węglowe w naszym Giulia QV. Większość wad, o których słyszysz - piszczenie, słaba wydajność na zimno, brak "czucia pedału" - naprawdę nie stanowiły problemu.

Zaletą jest to, że prawie wcale się nie pylą i sprawiają wrażenie niezwykle mocnych. I, do użytku ulicznego, Alfa zasadniczo mówi, że są one oceniane na czas eksploatacji samochodu - lub 2 dni na torze. Tak, mogą być bardzo drogie podczas jazdy po torze.

Teraz - ta aplikacja została zaprojektowana wokół ceramicznych hamulców węglowych. Istnieje wiele różnic między Giulia QV z ceramicznymi hamulcami a Giulia QV ze stalowymi hamulcami - kalibracja oprogramowania jest najważniejsza. Więc nie jestem pewien, czy można oczekiwać dokładnie takich samych wyników podczas doposażania w ceramiczne hamulce węglowe samochodu, który nie został do nich zaprojektowany.
To cenna uwaga. Czy wiesz, czy pompa ABS jest taka sama? Jeśli tak, technicy, z których korzystam, prawdopodobnie będą mogli porównać różne strategie Giulia QV i zobaczyć, co trzeba zrobić.

#19 ·
Chińczycy proszą o dane. Mówią, że nie mogą nic znaleźć.
Gdzie mogę znaleźć najbardziej kompleksowe szczegóły naszego systemu hamulcowego OE wraz z rysunkami i wymiarami? Każda pomoc byłaby wspaniała!

#22 ·
A jeśli chodzi o otwory, to są one przeznaczone na piastę i śruby kół (istotne elementy podświetlone):

właśnie znalazłem to w instrukcji
dla odniesienia śruby kół to M12 x 1,25 i 17mm
powinny być dokręcone momentem 72 stopy/lb lub 98 NM
Standardowa specyfikacja koła to

Przód 7Jx17" H2 et 33, tył 8Jx18" et 44

lub

Przód 7Jx18" H2 et 33, tył 8,5Jx19" et 49

98mm PCD

58mm otwór

5 śrub

#26 ·
W samochodach, które oferują zarówno stal, jak i karbon, w tych, które obserwowałem, różnice dotyczą nie tylko tarcz i klocków. Mają one różne zaciski w zależności od zastosowania. Nigdy nie zagłębiałem się w to, dlaczego tak jest. To znaczy, może to być tak, że zwiększony rozmiar zacisku ma również sprawić, by kupujący poczuł/pokazał, że ma "ulepszenie". Nie wiem, czy istnieje powód materiałowy lub wydajnościowy dla tej różnicy, czy też nie. Ale wiem, że na przykład w Jaguarze F-Type cała mechaniczna strona mechanizmu hamulcowego jest całkowicie wymieniana między dwiema ofertami (tj. klocki, tarcze i zaciski, co zazwyczaj oznacza również regulację przewodów hamulcowych).

• Like
Reactions: 4Canada
#29 ·
W samochodach, które oferują zarówno stal, jak i włókno węglowe, w tych, które obserwowałem, różne są nie tylko tarcze i klocki. Mają one różne zaciski w zależności od zastosowania. Nigdy nie zagłębiałem się w to, dlaczego tak jest... tzn. może to być tak, że zwiększony rozmiar zacisku ma również sprawić, by kupujący poczuł/pokazał, że ma "ulepszenie". Nie wiem, czy istnieje powód materiałowy lub wydajnościowy dla tej różnicy, czy też nie. Ale wiem, że na przykład w Jaguarze F-Type cała mechaniczna strona mechanizmu hamowania jest całkowicie wymieniana między dwiema ofertami (tj. klocki, tarcze i zaciski, co zazwyczaj oznacza również regulację przewodów hamulcowych).
Uważam, że chodzi o postrzeganą wartość. Prośba o 10 tys. funtów za parę tarcz byłaby krokiem za daleko.

Oto dlaczego myślę, że uda nam się to zrobić.
Nasze zaciski są najwyższej klasy z powierzchnią klocków porównywalną z klockami do hamulców CC, proporcjonalnie do rozmiaru tarczy. Dla mnie wygląda to dobrze.
Cieńsza grubość 28 mm dobrze koreluje z masą naszego pojazdu. Lamborghini lub Mercedes ma tarcze CC o grubości 32-34 mm, ale ważą dwa razy więcej i mają dwa razy więcej KM. 28 mm to więcej niż wystarczająca grubość dla naszego samochodu, jestem przekonany. Chińscy inżynierowie będą mieli ostatnie słowo, a nowe zaciski z zestawem nie są wykluczone. Wolałbym po prostu osiągnąć to, co ostateczne. Nasze fabryczne hamulce 4C na sterydach.

#32 · (Edited)
Nie twierdzę, że kupowanie chińskich rzeczy w celu zaoszczędzenia pieniędzy jest czymś złym, ale wspieranie chińskiej dyktatury partii komunistycznej z okropnymi naruszeniami praw człowieka i rosnącymi ambicjami globalnej ekspansji za pomocą moich wydatków uznaniowych nie jest dla mnie.
Czy czujesz to samo w odniesieniu do importu paliw, minerałów i żywności z Rosji, które finansują ludobójstwo na Ukrainie? Albo Arabii Saudyjskiej, która dopuszcza się okrucieństw w Jemenie, zabijając setki tysięcy mężczyzn, kobiet i dzieci, podczas gdy my mówimy? Nie poparłbyś tego, kupując paliwo na bazie saudyjskiej ropy, prawda? To równia pochyła. Moralne wyżyny są wspaniałe, jeśli możesz sobie na nie pozwolić.

#38 ·
Będąc Chińczykiem i również w produkcji (dokładnie w druku), moja opinia jest z pewnością stronnicza.

To prawda, że z Chin wychodzą miliardy tandetnych produktów, ale produkowane są również tony wysokiej jakości rzeczy.

Nie uwierzysz, ile testów, przesadnej kontroli jakości i audytów odpowiedzialności społecznej wymagają moi klienci. Istnieją nawet urządzenia do monitorowania lotnych związków organicznych na żywo na każdej prasie drukarskiej, aby upewnić się, że przestrzegamy przepisów. Bezpiecznik w jednym z urządzeń przepalił się raz, a "dział kontroli środowiska" pojawił się w ciągu godziny, sprawdzając, czy oszukujemy danymi...

Wszystko, co mogę powiedzieć, to to, że w każdym kraju muszą być dobrzy i źli producenci/ludzie. Mój Tesla P85+ został wyprodukowany w USA, a historia serwisowa musi być tak gruba jak mój stary podręcznik przygotowawczy do SAT.

#39 ·
Znaleziono
Specyfikacje OEM:
Przód:
Produkcja: Brembo
Numer części @ Lewy (Kierowca): 20895801
Numer części @ Prawy (Pasażer): 20895802
Liczba tłoków: 4
Rozmiar tłoka: 38 mm (Aluminium)
Oś wiodąca/tylna: Tylna
Separacja osiowa sworznia: 130 mm
Odsunięcie osiowe sworznia od środka wirnika: 50 mm (w przybliżeniu)
Średnica wirnika: 305 mm
Grubość wirnika: 28 mm
Z przyjemnością przetestuję zestaw klocków/tarcz CC z naszym samochodem w obecnej postaci i zajmę się problemami, jeśli i kiedy się pojawią.

#40 ·
Znalazłem to
Specyfikacje OEM:
Przód:
Produkcja: Brembo
Numer części @ Lewy (Kierowca): 20895801
Numer części @ Prawy (Pasażer): 20895802
Liczba tłoków: 4
Rozmiar tłoka: 38 mm (Aluminium)
Oś wiodąca/wleczona: Wleczona
Oddzielenie osiowe sworznia: 130 mm
Przesunięcie osiowe sworznia od środka wirnika: 50 mm (w przybliżeniu)
Średnica wirnika: 305 mm
Grubość wirnika: 28 mm

Z przyjemnością przetestuję zestaw klocków/tarcz CC z naszym samochodem i zajmę się problemami, jeśli i kiedy się pojawią.
Możesz być mądry, aby zdobyć zestaw standardowych tarcz (na forum są w tej chwili na sprzedaż używane) i wysłać je do producenta, aby uniknąć niespodzianek i nieporozumień.

#46 ·
Podwójny post czy nie, dla przejrzystości i uniknięcia nieporozumień, jedynym powodem, dla którego to robię, jest niesamowita cena dostępna bezpośrednio od chińskich producentów. Rotory kosztują około 1400 dolarów każdy. Mają również wysokiej klasy specyfikację. Są wykonane z włókna węglowego o długich włóknach, działają bez problemu podczas świecenia i wytrzymują 200 000 km. Producenci twierdzą, że działają wystarczająco dobrze również na zimno.

Zachowanie tylnych hamulców OE pozwoliłoby uniknąć problemów z E-diff i zmniejszyć o połowę koszt zestawu. Myślę, że największa poprawa i tak nastąpiłaby po ulepszeniu przodu.

#47 ·
Rozmawiam z chińskim producentem hamulców CC.
Sprawdzają, czy mają formę do naszych klocków, aby mogli produkować tarcze i klocki ceramiczne z włókna węglowego do naszych fabrycznych zacisków Brembo.
Cena podstawowa jest rzeczywiście bardzo rozsądna.
Chiński sprzedawca nie powiedział, że jest z tym jakiś problem, ale wiedząc, jak sprytną i kompetentną grupą wszyscy jesteście, pomyślałem, że o tym wspomnę. Czy widzicie jakieś katastrofalne konsekwencje tego pomysłu?
Sprawdzają, czy mają formę do naszych klocków, aby mogli produkować tarcze i klocki ceramiczne z włókna węglowego do naszych fabrycznych zacisków Brembo.
Chiński sprzedawca nie powiedział, że jest z tym jakiś problem, ale wiedząc, jak sprytną i kompetentną grupą wszyscy jesteście, pomyślałem, że o tym wspomnę. Czy widzicie jakieś katastrofalne konsekwencje tego pomysłu?
Jako facet, który jest właścicielem zakładu produkcyjnego w Chinach kontynentalnych, bardzo mocno ostrzegam, że jeśli nie poświęcisz czasu na wizytę w fabryce i obserwację ich procesów itp., na pewno czeka cię duża skrzynia niespodzianek, jeśli zdecydujesz się na jakikolwiek rodzaj produkcji.

Ponadto istnieje duża, ponad 90% szansa, że ​​nie masz do czynienia z rzeczywistym producentem, ale najprawdopodobniej z handlowcem, który udaje, że jest rzeczywistą fabryką lub przedstawicielem fabryki.

Poza tym na pewno będzie to przygoda.

#48 ·
O wiele taniej i łatwiej jest ocenić próbkę. Jeśli się to wydarzy, mój zestaw będzie tą próbką. Jeśli będzie dobry, może dojść do zakupu grupowego, ale nie jestem zaangażowany.
Sprzedawca ma dobrą reputację, a produkty, które pokazuje, wyglądają na legalne. Mają mnóstwo certyfikatów i zdjęć obiektów, które wydają się wiarygodne.
Szczerze mówiąc, podejrzewam, że odmówią nawet wykonania zestawu po tym, jak inżynier zobaczy opis... wymiana żelaznych hamulców na karbonowe przy użyciu wymiarów i zacisków żelaznych hamulców.

#52 ·
Sprawdzają, czy mają formę do naszych klocków, aby mogli wyprodukować tarcze i klocki ceramiczne z włókna węglowego do naszych fabrycznych zacisków Brembo.
będzie wspaniale. Koniec z pyłem hamulcowym!